Hoe kies je een jurist of advocaat?

Juridische dienstverleners zijn er in alle soorten, maten en gewichten. Bovendien gebruiken ze ook verschillende benamingen (bv. jurist, advocaat, consultant, paralegal…) waardoor het soms moeilijk is om de bomen door het bos te zien. Maar wie is nu wie, hoe kies je de juiste adviseur en waarop moet je letten?

Advocaat of jurist: what’s in a name?

Advocaten en juristen hebben allemaal een universitaire rechten-opleiding gevolgd. Advocaten hebben daarenboven 3 jaar stage gevolgd als advocaat en examens moeten afleggen om de titel van advocaat te mogen dragen. Advocaten zijn gebonden door de deontologische regels van de “balie”. Die regels bepalen onder meer dat de communicatie tussen advocaten in principe “vertrouwelijk” is, dat een advocaat zich onafhankelijk moet opstellen, de “eer en waardigheid” van het beroep niet in het gedrang mag brengen,…

Wat is een paralegal? Paralegals hebben meestal een opleiding “Rechtspraktijk” gevolgd, dit is een 3-jarige opleiding op de hogeschool die hen voorbereid op een juridische ondersteunende functie.

Hoe kies je nu de juiste persoon?

Alles hangt af van wat je precies nodig hebt!

  • Heb je een advies, contract, algemene voorwaarden nodig? Dan kan je zowel terecht bij een jurist als bij een advocaat.
  • Ben je gedagvaard voor de rechtbank? Dan kan je best een advocaat contacteren.
  • Zoek je hulp bij een geschil met een leverancier of klant bijvoorbeeld? In dat geval is het belangrijk om niet te lang te wachten en snel hulp in te schakelen. Een jurist of een advocaat kunnen jou hiermee helpen. Van zodra het geschil zou escaleren en er wordt gedreigd met gerechtelijke stappen kan je best beroep doen op een advocaat.

Waarop moet je nog letten?

Vraag altijd een offerte. Krijg je enkel een uurtarief? Vraag dan goed na of je een inschatting kan krijgen van het aantal uur. Sommige juristen of advocaten rekenen elke minuut dat ze met jou bellen aan, anderen werken op basis van vaste tarieven. Sommige advocaten rekenen daarboven ook adminstratiekosten aan die behoorlijk kunnen oplopen, ook dat kan je best navragen.

Uiteraard is het ook belangrijk om goed na te gaan of de persoon in kwestie de juiste kennis heeft. De advocaat die je heeft verdedidigd voor de politierechtbank zal waarschijnlijk niet de juiste persoon om jou verder te helpen met een leverancierscontract.

Op zoek naar een juridische partner voor het opstellen van juridische documenten?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x