Een juridische afdeling opbouwen – 5 aandachtspunten

Heel wat van onze klanten zijn uit de kluiten gewassen KMO’s die verder willen groeien.  Deze ambitieuze ondernemingen streven naar groei door middel van strategische acquisities, het uitbreiden van hun diensten naar internationale markten,... Om die groei effectief te kunnen realiseren zonder al te grote risico’s, zijn ze op zoek naar manieren om legal & compliance meer te verankeren in de organisatie. In deze blogpost delen we enkele waardevolle inzichten over hoe je de fundamenten kan leggen voor een efficiënte juridische afdeling. 

Risico-analyse en strategiebepaling 

De eerste stap is om alle risico’s van je onderneming in kaart te brengen.  

Dit kunnen risico’s zijn die inherent zijn aan de producten of diensten die je verkoopt. Of: risico’s die voortvloeien uit het gebrek aan opleiding van de medewerkers, onduidelijke processen, nieuwe wetgeving die eraan komt,... 

Concreet kan je je risico-analyse best toespitsen op contracten, corporate governance, compliance en intellectuele eigendom. Voor elk domein maak je een oplijsting van de concrete risico’s en maak je een rankschikking van hoog naar laag risico.  

Met een duidelijk begrip van de juridische risico's, kan je nu een juridische strategie opstellen die specifiek is afgestemd op de behoeften van jouw groeibedrijf. Je kan niet alles ineens aanpakken, dus zal keuzes moeten maken in functie van de risico’s, beschikbare tijd en middelen. 

Bepaal welke aspecten intern kunnen worden beheerd en waarvoor externe juridische ondersteuning nodig is. 

Investeer in Professionele Diensten

Hoewel het misschien niet haalbaar is om een uitgebreide interne juridische afdeling op te zetten, is het investeren in professionele juridische diensten een slimme zet.  

Overweeg het inhuren van externe consultants die gespecialiseerd zijn in de behoeften van KMO's. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot hoogwaardige juridische expertise zonder de kosten van een fulltime juridisch team. 

Contractbeheer en -Automatisering

Een efficiënt contractbeheer is van cruciaal belang voor elke onderneming. Overweeg het gebruik van contractbeheersoftware en automatiseringstools om het proces te stroomlijnen.  

Dit minimaliseert niet alleen juridische risico's, maar bespaart ook waardevolle tijd die anders zou worden besteed aan handmatige processen. 

Opleiding en Bewustwording 

Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de juridische aspecten die relevant zijn voor hun functie. Bijvoorbeeld: voorzie opleiding aan je verkoopsmedewerkers over de contracten die ze onderhandelen; of aan je medewerkers over de bescherming van persoonsgegevens bij het uitvoeren van hun functie.  

Opleiding  helpt niet alleen bij het minimaliseren van risico's, maar bevordert ook een juridisch bewuste bedrijfscultuur. 

 Conclusie

Het opbouwen van een goeie juridische basis voor je KMO vergt wat denkwerk, maar is heel belangrijk om duurzaam te kunnen groeien. Met een doordachte aanpak, de juiste externe ondersteuning en een focus op efficiëntie, kan je een juridische afdeling creëren die afgestemd is op de specifieke behoeften van jouw bedrijf. 

Meer weten over hoe Legal Freaks groeibedrijven kan helpen om een risico-analyse te maken en de juiste fundamenten te leggen?


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x