Wat is een Website Disclaimer?

Soms kan het erg handig zijn om een disclaimer of gebruiksvoorwaarden te hebben op je website. Je kan er je aansprakelijkheid mee indekken, je intellectuele eigendom mee beschermen,.. 

Maar wanneer heb je nu precies een Disclaimer of Gebruiksvoorwaarden nodig en wat moet er precies in staan?

Wat is een Disclaimer?

Een Disclaimer of Gebruiksvoorwaarden zijn de algemene voorwaarden voor het gebruik van je website. Ze zijn van toepassing enkel en alleen omdat iemand gebruik maakt van je website bijvoorbeeld om een blog te lezen, een freebie te downloaden, je portfolio te bekijken,...

Wanneer heb je een Disclaimer nodig?

Een Disclaimer of Gebruiksvoorwaarden is erg handig wanneer je een portfolio website hebt waarop je je werk publiceert. Via je disclaimer kan je aangeven dat de intellectuele eigendom bij jou rust en wat er wel of niet mag gebeuren met je werk.

Of wanneer je veel blogs publiceert op je website, die je bezoekers mogelijks zouden willen delen of van waaruit ze informatie zouden willen gebruiken.

Gebruiksvoorwaarden zijn ook nuttig wanneer je bezoekers een account kunnen aanmaken op je website. In dat geval wil je dat ze veilig omgaan met hun paswoord en gebruikersnaam.

Wat moet zeker in je Disclaimer staan?

Wanneer je originele afbeeldingen, logo's, foto's,... deelt via je website. Dan kan je best voorzien dat alle intellectuele eigendom bij jou rust en dat het kopiëren of verder verspreiden van je werk enkel mogelijk is wanneer je toestemming hebt gegeven.

Heb je een veelgelezen blog op je website waarin je interessante informatie deelt waarop je volgers hun beslissingen kunnen baseren? Bijvoorbeeld: advies over de aftrekbaarheid van beroepskosten, hoe moet je een bedrijf runnen,... Dan doe je er goed aan om een clausule te voorzien die je aansprakelijkheid beperkt voor het geval je volgers met jouw advies aan de slag gaan en dat niet het gewenste resultaat geeft.

Kunnen je website bezoekers een account aanmaken op je website nog voordat ze iets hebben gekocht? Dan voorzie je best in je gebruiksvoorwaarden hoe ze moeten omgaan met hun account, wat ze wel of niet mogen doen op het platform,...

Welke documenten heb je nog nodig op je website?

Naast een Disclaimer, kan je best ook je Algemene Voorwaarden publiceren op je website, zeker wanneer je voornamelijk online contracten afsluit met je klanten. Daarnaast heb je ook een Privacy Policy nodig én moet je een cookie banner en cookie policy voorzien. 

Hulp nodig bij het opstellen van de juridische documenten voor je website?


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x